По повод меѓународниот ден на жената 8-ми март, Литературниот клуб "КИТ-КА 2018" од Кичево, во соработка со НУЦК "Кочо Рацин" од Кичево, по втор пат, ги организира традиционалните, литературни средби "Поетска ѕвезда 2018".

Сабота (03.03.2018),

Поч. 17 час.

Центар за култура (мала сала)

Повеќе...

Настанот ќе се одржи во ликовната галерија при НУ „Центар за култура - Кочо Рацин“ - Кичево, на ден 01.03.2018 година со почеток во 19:00 часот.

Настанот ќе биде збир на повеќе активности:
- Изложба на фотографии
- Рецитал на поезија
- Доделување на признанија
- Коктел за присутните

Во Вторник (27.02.2018 год.) во ликовната галерија на Центарот за култура „Кочо Рацин“ ќе се одржи Етнографска изложба на фотографии со наслов „Власите на Балканот и Македонија“ со почеток од 19:00 часот.
На фотографиите од оваа изложба се претставени влашки oригинални носии стари со векови. На изложбата се изложени 60 фотографии на влашки носии.

Повеќе...

По повод меѓународниот ден на мајчиниот јазик во Среда (21.02.2018) во библиотеката при НУ Центарт за култура „Кочо Рацин„ е организирано литературно читање од страна на нашите роднокрајни писатели, почетокот е закажан од 14 часот.

Мајчиниот јазик е силен инструмент за зачувување и развивање на националниот идентитет на еден народ.
Промоција и ширење на мајчиниот јазик е неопходна за заштита на културни традиции во светот кои ги зацврстуваат разбирањето,толеранцијата и дијалогот меѓу народите.
Грижата за македонскиот јазик е света обврска на сите нас.

 

 

-Музичка  и сценско уметничка дејност

 

Во областа на музичката и сценско – уметничката дејност Центарот за култура работи на реализирање на проекти и активности на Школата за народни танци и ора  Рацин на Школата за изучување на изворни народни инструменти  Рацин организира манифестации, концерти и  проекти кои оставаат белег во културното живеење на градот.

23.05.2017-Пламенка и Гудачко трио со изведба на музички перформанс Пицикато

Повеќе...

Анкета

Дали ви се допаѓа веб страната?
 

Врски

Macedonia Timeless

Exploring Macedonia

Културата во Р.М.

 

Контакт

Н.У. Центар за култура "Кочо Рацин" - Кичево
"Александар Македонски" бр. 72
Кичево, 6250
Република Македонија
Библиотека: +389(0)45221075
Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

Вести од културата